Apie ZOE

01.

Kas yra probiotinis maistas?

Tai augalinės kilmės maistas (sriubos, košės, blynai, salotos, gėrimai) su įdėti gilios fermentacijos produktu ZOE.

02.

Kaip pasigaminti probiotinį maistą?

Probiotinis maistas gaunamas įdedant probiotinį koncentratą ZOE į augalinės kilmės maistą. Zoe galima dėti į:

  1. Geriamą vandenį, sultis, kompotus;
  2. Termiškai apdorotą ir atvėsusį (ir ne karštesnį nei 60 °C) augalinės kilmės maistą- sriubas, troškinius, košes, blynus (iškart įdėjus galima valgyti);
  3. Į žalią maistą- mišraines, salotas, trintų vaisių desertus (geriausia vartoti po kelių valandų fermentavimosi- tada produktai tampa ypač skaniais ir kvapniais).

Rekomenduojamas dedamo ZOE kiekis į maistą turi būti ne mažesnis nei vienas arbatinis šaukštelis vienai maisto porcijai arba vienas maisto porcijai arba vienas arbatinis šaukštelis puodeliui gėrimo. Didinti dedamo į maistą ZOE kiekius galima orientuojantis į priimtiną patiekalo skonį. 

03.

Kokia gerųjų bakterijų nauda probiotiniame maiste?

“Geležinę sveikatą” (taip pat pagijimą nuo kamuojančių ligų) ir puikią savijautą, ZOE:

  1. Padeda pašalinti toksinus, valo storąjį žarnyną;
  2. aprūpina organizmą visomis reikalingomis maisto medžiagomis- gamina amino rūgštis, gerąsias riebiasias rūgštis, vitaminus;
  3. atstato sutrikusį virškinimą;
  4. kontroliuoja viso organizmo medžiagų apykaitą- padeda lieknėti, apsaugo nuo cukrinio diabeto bei padeda jį gydyti;
  5. padeda pasisavinti kalcį ir kitus mineralus;
  6. palaiko sveiką žarnyno gleivinę, padeda pasveikti sergant GERL (refliuksas);
  7. Stimuliuoja žarnyno peristaltiką, efektyviai veikia esant vidurių užkietėjimui;
  8. Sustiprina ir palaiko sveikatą;
  9. Apsaugo žarnyną nuo infekcijų;
  10. Atstato (pvz., po antibiotikų kurso) ir palaiko žarnyno mikrobiotą, kurioje dominuoja gerosios bakterijos;
  11. Padeda palaikyti gerą emocinę būseną.
04.

Kaip vartoti?

Pradedantiesiems pirmąsias dvi savaites rekomenduojama prieš kiekvieną valgymą- pvz., pusryčius, pietus, vakarienę – pasidaryti puodelį probiotinio gėrimo: į puodelį vandens, sulčių ar kompoto įdėti vieną arbatinį šaukštelį ZOE ir prieš pat valgymą išgerti pusę puodelio, o kitą pusę išgerti arba bevalgant (užsigerti maistą) arba išgerti iškart po valgio, o po dviejų savaičių pradėti gaminti probiotinį maistą- t.y. dėti ZOE į šiltus augalinės kilmės patiekalus: sriubas, košes, blynus, troškintas daržoves ir t.t. 

Probiotinis maistas vartojamas pagal princiją “kada nori, kiek nori ir kur nori”, t.y. tokiu maistu galima maitintis bet kada ir bet kiek- jokių apribojimų nėra- ne tik pusryčiams, pietums ar vakarienei – galima valgyti net naktį jeigu tik to norisi 🙂

Probiotinio maisto “perdozuoti” neįmanoma, todėl optimalų ZOE probiotikų dedamo į maistą kiekį kiekvienas atsirenka individualiai “pagal skonį”.

05.

Kur laikyti?

Šaldytuve ar kitoje vėsioje vietoje, geriau ne sandariai uždarytą (iki +18 ºC). Vieno litro ZOE naudojant pagal rekomenduojamą minimumą- t.y. po vieną arbatinį šaukštelį į kiekvieną pusryčių, pietų ir vakarienės maistą užtenka dviems mėnesiams. 

Paskaitų ciklas Apie ZOE